Et «skattkammer» med silkestrømper fra 1700-tallet, kofter fra 1800-tallet og gensere fra Marius til Skappel.

1935
2004

Første del av utstillingen vil vise de eldste bevarte plaggene i museets samlingen. Mange tror at nordmenn har strikket siden vikingtiden, men vi var blant de siste i Europa som tok i bruk denne teknikken. De første strikkeplaggene i Norge var importerte. Mesteparten av disse var såkalte «nattrøyer» strikket av ensfarget tynt silkegarn.  Dette var eksklusive plagg brukt av overklassen. Dette er imidlertid plagg som er så gamle og skjøre at de ikke kan stilles ut.

Den største gruppen av strikkete plagg fra 1700-tallet i museets samling er votter og strømper. Det er først fra midten av 1800-tallet at strikking ble mer vanlig. Da dukket de første flerfargete strikkekoftene opp f.eks. i Setesdal og Fana. Utstillingen vil vise eksempler på disse ulike plaggtypene samt strikkete plagg fra bymiljø.

Her blir det smakebiter fra hvert tiår fram til i dag med bl.a. hønsestrikk, Per Spook-genseren og Skappelgenseren. Utstillingen vil også vise ulike strikkeredskaper – både kjente og mindre kjente, som nøstekrok og strikkeskje og ulike typer strikkepinner.

Andre del av utstillingen vil vise noen av de mest kjente plaggene til designeren Unn Søiland Dale. I 2012 mottok museet 150 strikkete plagg designet av hennes, deriblant Snøkrystall, Eskimo og den velkjente Mariusgenseren. Den siste var inspirert av tradisjonelle setesdalskofter og ble lansert i filmen «Troll i ord» i 1953.


Fast utstilling

 

Faglig ansvarlige for utstillingen:
Kari-Anne Pedersen og Birte Sandvik 

Museumsstemme:
Fra Marius til Skappel

 

Artikkel av Birte Sandvik;

Designeren Unn Søiland Dales strikkehistorie

Artikkelen som PDF